Sitta rätt

Sitt långt in på stolen och ta en stadig kudde bakom svanken om det behövs. När du sitter på stolen kan du testa din stolshöjd i förhållande till bordet genom att sitta med 90 graders böjda armar vid din sida. Om du kan lägga upp armarna på bordet utan att dra upp axlarna har du rätt sitthöjd. Om du inte når upp så sätt dig på en stadig kudde eller investera i en balanskudde/kilkudde. Underarmarna skall vila på bordet utan att axlarna är uppdragna.

Skärmen

Bäst för nacken är att arbeta framför en stor skärm. Skärmen bör stå långt in på bordet. Bra är om man kan ta hem en skärm alternativt köpa ett laptopstand och separat tangentbord och mus. Höjden på skärmen bör vara så att ögat har en sänkt blick (ca 45grader) på mitten av skärmen.

Byt arbetsplats

Det är bra att byta arbetsplats nu och då. En byrå, hylla eller strykbrädan kan bli en tillfällig ståarbetsplats. Att sätta sig en stund i en fåtölj eller soffan med en kudde under datorn och en kudde bakom ryggen kan bli en annan typ av arbetsplats. Att ställa sig upp från sittande minst var 30e minut stärker din hälsa. Ta ett längre telefonsamtal stående/gående på en promenad.

Använd hjälpmedel vid behov

Ta hem tangentbord och mousetrapper om du är van att arbeta med dem. Har du tidigare haft problem med handled/musarm eller liknande så är det viktigt att se till att du har de hjälpmedel som förebygger nya problem. 

Tänk på ljuset

Se till att du har ett bra ljus. Du kanske behöver en extra ljuskälla i närheten. Kolla din syn hos optiker vid behov. Växla av och titta ut genom fönstret om du har det i rummet vilket är bra för att motverka trötta ögon.

Vi kan hjälpa till med ett onlinebesök för era medarbetare. Vi kan även tillhandahålla olika hjälpmedel såsom balanskuddar/kilkuddar m.m.

Mer info? Maila: lotta.karlsson@profithealth.se