Att det är viktigt att sova för att orka vet förstås de flesta, men det är inte alla som har koll på varför sömnen är en så viktig grundförutsättning för bra hälsa och hållbarhet. Medan du sover lagras energi för nästa dag, stressnivåerna i kroppen minskar, livsviktiga hormoner frisätts, minnet förbättras, du blir mer kreativ och lösningsorienterad och inte minst så stärks ditt immunförsvar.

Ett bra immunförsvar är alltid bra, men just nu kanske viktigare än någonsin. Medan du sover producerar ditt immunsystem bland annat cytokiner som är infektionshämmande och funkar som skyddande ämnen i kroppen. Cytokinernas funktion är att transportera kemiska signaler och kortfattat kan det förklaras som att cytokinerna fungerar som en sköld som hjälper kroppen att skydda dig mot och bekämpa olika virus och bakterier. Om du ändå blir sjuk samarbetar immunförsvaret också med sömnsystemet för att se till att du blir trött och sover mer medan du har en infektion. På så sätt kan kroppen ägna mer energi åt att städa ut infektionen och bilda antikroppar.

Förutom att stärka immunförsvaret hjälper sömnen också till att sänka stresspåslag och bekämpa inflammation i kroppen. Det återställer balansen och bromsar bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och för tidigt åldrande. Hjärnan är också så fiffigt konstruerad att den städar bort slaggprodukter medan vi sover för att inte hjärncellerna ska påverkas eller skadas av det skräp som blir över när hjärnan arbetar för högtryck under dagtid. Om vi inte sover tillräckligt utan ofta ligger vakna nattetid försämras tvättprocessen och på lång sikt riskerar vi att utveckla hjärnsjukdomar som till exempel Alzheimer.

Omvänt ger sömn oss förutsättningarna att vara vårt bästa jag, funka både på jobbet och i familjen, hålla oss friska och leva längre. Det finns inget som är dåligt med en bra nattsömn och därför borde förstås alla prioritera att sova gott och tillräckligt.

Att prioritera sömnen är alltså ett bra recept för god hälsa i både nutid och framtid, men också för minnet, relationerna och faktiskt också för att vi ska bli lyckligare och gladare. Många studier visar på en koppling mellan sömnbrist och psykisk ohälsa vilket inte är konstigt eftersom en sömnlös natt oftast påverkar humöret dagen efter. Vi kanske överreagerar, har kortare stubin och känner oss låga. Dessutom påverkas vår förmåga att reglera känslor vilket gör att det kan vara svårt att fokusera på det som är viktigt efter en dålig natt istället för att vara nyfikna och positiva.

Dagens gästskribent som även är vår samarbetspartner är Lisa Carpevi, Sömnkonsult: Hon en beteendevetande pedagog, certifierad sömncoach och skribent med egen erfarenhet från otaliga sömnlösa nätter och att lära sig leva med diagnosen insomni. Hon arbetar förebyggande med föreläsningar om vikten att sova, kartlägger och mäter sömnproblematik, håller sömnskola för företag och individer samt behandlar och rehabiliterar klienter med hjälp av kognitiv beteendeterapi och sömnrestriktion.