Vi närmar oss den allra sötaste högtiden på året. Det är nu som vi frossar i påskägg fyllda av billigt smågodis som bara innehåller socker, färgämnen, gelatin (= kokt slaktavtall i form av ben, hud, svinsvål), smakämnen och en och annan insekt. Färgämnen som finns i godis – azo-färgämnen – kan ge oroliga och hyperaktiva barn och även vuxna kan påverkas. Ett annat färgämne, karmin/karminsyra (E120), utvinns ur torkade honor av kochenillsköldlusen.

Påsken är den helg då vi svenskar äter mest godis under hela året. I genomsnitt klämmer vi i oss 1,6 kg per person under påskhelgen.

Tillsatt socker är förknippat med stor ohälsa. Därför skärpte WHO sina rekommendationer för några år sedan till max 5 energiprocent för vuxna. Det innebär att en vuxen man anses tåla 30 gram tillsatt socker per dag – en vuxen kvinna 25 gram. Riktigt små barn, under 2 år, ska inte äta något socker alls enligt rekommendationerna.

Att ge någon ett påskägg till påsk är en trevlig tradition, men behöver ägget innehålla godis? Varför inte lägga ner en present, ett presentkort, en biobiljett, en bok eller något annat kul i stället?

Behöver du mer inspiration? Hör av dig eller köp boken Bli sockersmart! Enstaka exemplar köps enklast via Adlibris/Bokus etc. Fler exemplar här.