Havre har vi odlat på våra breddgrader sedan urminnes tider.
Havre innehåller betaglukaner, en typ av kostfiber som förknippas med god hjärthälsa och blodsockerbalans. Havre innehåller också resistent stärkelse som uppmärksammats för sin förmåga att brytas ner i tjocktarmen och ge näring till en god tarmflora. Havre innehåller också tryptofan – ett förstadium till lyckohormonet serotonin.
Ät havre i form av havregrynsgröt till frukost, testa klippta havrekärnor, som ger en matigare konsistens, gör en rå havregrynsgröt – overnight oats – genom att lägga havre i blöt i vatten eller mjölk över natten. Använd helt kokt havre i stället för ris. Gör en smoothie mera fyllig genom att blanda i blötlagda, sköljda havregryn i mixern.
Havre innehåller mera protein och halten av essentiella aminosyror är högre än i råg, vete och korn.