Att äta 500 gram frukt och grönsaker per person och dag är rekommendationen i Sverige (Källa: Livsmedelsverket). Fördelningen bör vara ungefär hälften frukt och hälften grönsaker. Hälften av grönsakerna bör vara grova, som t ex morot, broccoli, vitkål. Potatis är bra mat, men räknas inte in i mängden 500 gram.
500 gram? En bukett broccoli väger 250 gram (här är vi halvvägs in i dagsransonen), en morot, ca 100 gram, 5 cocktailtomater, ca 100 gram, 1 äpple ca 60 gram. Det är bra att få en visuell bild av hur mycket 500 gram innebär.
Grönsaker, frukter och bär innehåller vitaminer och mineraler. De olika färgerna kommer från skyddande ämnen – därför är det inte bara vackert utan också bra för hälsan att äta färgglatt! Många grönsaker och frukter är rika på fibrer, som har olika positiva effekter i kroppen. Fibrer mättar, de håller magen igång och de fungerar som mat åt våra tarmbakterier.
Grova grönsaker är miljösmarta. De har lägre klimatpåverkan än salladsgrönsaker, de kan odlas i Sverige och de har lång hållbarhet.
Äter man mycket grönsaker och frukt minskar risken för bland annat fetma, hjärt- och kärlsjukdom och vissa typer av cancer.
Emellanåt dyker det upp artiklar om att frukt och bär innehåller ”massor” av socker och att det gäller att välja rätt i fruktskålen! Frukt och bär innehåller fruktos, glukos och sackaros, men den mängd som finns är liten och omgiven av den vätska, de fibrer, vitaminer och mineraler som finns i frukten och som kroppen behöver bryta ner i sina beståndsdelar innan de kan tas upp.
Så ladda tallriken, frukt- & salladsskålen, och mixern med frukter och grönsaker och njuuut!
Kontakta Maj Östberg Rundquist, Pro+Fit Health AB om du har frågor eller funderingar kring maten.