22 11, 2020

D-vitamin – ett vitamin att ha koll på

2020-11-22T07:50:23+01:00

D-vitamin har många funktioner i vår kropp och D-vitamin i tillräcklig mängd reglerar bl a immunförsvaret.

Ny forskning tyder på att den som har tillräcklig D-vitaminhalt i blodet kan ha minskad risk att bli smittad av Covid-19 och dessutom kan sjukdomsförloppet bli lindrigare om man ändå blir smittad.

D-vitamin finns i fet fisk, fiskolja, äggula och lever men även i vissa näringsberikade mejerivaror. Det vi kan få i oss via maten räcker inte utan vi behöver även exponera vår hud för solljus för att bilda D-vitamin. Så här års – under vinterhalvåret – räcker inte solens strålar för att vi ska kunna fylla på våra D-vitaminförråd och många har låga halter.

Riskgrupper som kan ha lägre D-vitaminvärden:

-Äldre – Hudens förmåga att tillverka D-vitamin minskar samtidigt som många äldre inte dagligen vistas utomhus i dagsljus. Dessutom får äldre ofta minskad aptit och riskerar därför att få mindre D-vitamin via maten.

-Livsstil – Att vistas mer inomhus under dagtid gäller säkert de allra flesta under vinterhalvåret. Coronapandemin har också gjort att flera vistas inomhus i olika former av karantän.

-Geografiskt läge – Att bo i ett land med lång vinter medför mindre exponering av sol och ljus under året.

-Mörk hud – Personer med mörk hud har svårare att tillverka D-vitamin med begränsad tillgång till solljus.

-Kultur – De personer som täcker huden exponeras inte för solljus i tillräcklig omfattning.

-Överviktiga är överrepresenterade bland personer med låga D-vitaminvärden.

I Storbritannien övervägs att skriva ut D-vitamin till riskgrupper för Covid-19 som en förebyggande åtgärd.

D-vitaminprov ingår i de hälsoundersökningar som vi utför och ofta hittar vi höga andelar av medarbetare som har värden under optimal nivå, som är 75 nmol/L.

Källor: The Guardian, Näringsmedicinska uppslagsboken

D-vitamin – ett vitamin att ha koll på2020-11-22T07:50:23+01:00
22 09, 2020

Vi bjuder på några viktiga ergonomitips

2020-09-22T19:22:09+02:00

Sitta rätt

Sitt långt in på stolen och ta en stadig kudde bakom svanken om det behövs. När du sitter på stolen kan du testa din stolshöjd i förhållande till bordet genom att sitta med 90 graders böjda armar vid din sida. Om du kan lägga upp armarna på bordet utan att dra upp axlarna har du rätt sitthöjd. Om du inte når upp så sätt dig på en stadig kudde eller investera i en balanskudde/kilkudde. Underarmarna skall vila på bordet utan att axlarna är uppdragna.

Skärmen

Bäst för nacken är att arbeta framför en stor skärm. Skärmen bör stå långt in på bordet. Bra är om man kan ta hem en skärm alternativt köpa ett laptopstand och separat tangentbord och mus. Höjden på skärmen bör vara så att ögat har en sänkt blick (ca 45grader) på mitten av skärmen.

Byt arbetsplats

Det är bra att byta arbetsplats nu och då. En byrå, hylla eller strykbrädan kan bli en tillfällig ståarbetsplats. Att sätta sig en stund i en fåtölj eller soffan med en kudde under datorn och en kudde bakom ryggen kan bli en annan typ av arbetsplats. Att ställa sig upp från sittande minst var 30e minut stärker din hälsa. Ta ett längre telefonsamtal stående/gående på en promenad.

Använd hjälpmedel vid behov

Ta hem tangentbord och mousetrapper om du är van att arbeta med dem. Har du tidigare haft problem med handled/musarm eller liknande så är det viktigt att se till att du har de hjälpmedel som förebygger nya problem. 

Tänk på ljuset

Se till att du har ett bra ljus. Du kanske behöver en extra ljuskälla i närheten. Kolla din syn hos optiker vid behov. Växla av och titta ut genom fönstret om du har det i rummet vilket är bra för att motverka trötta ögon.

Vi kan hjälpa till med ett onlinebesök för era medarbetare. Vi kan även tillhandahålla olika hjälpmedel såsom balanskuddar/kilkuddar m.m.

Mer info? Maila: lotta.karlsson@profithealth.se

Vi bjuder på några viktiga ergonomitips2020-09-22T19:22:09+02:00
19 08, 2020

Ergonomin på hemmakontoret

2020-08-19T11:46:06+02:00

Många hamnar på den hårda pinnstolen vid köksbordet eller halvligger i soffan när man jobbar hemma. Andra har inrett en egen kontorshörna eller tar till strykbrädan för att kunna stå och jobba. Lösningarna är många men det är lätt att fastna i samma dåliga ställning. Nacke, rygg och skuldror tar lätt stryk när hemmet blivit arbetsplatsen mer än tillfälligt. Arbetsgivaren har fortfarande samma ansvar för arbetstagarens arbetsmiljö. Kraven går oftast bra att uppfylla i bostaden men det gäller att tänka på t ex belysning och ergonomi.Sedan en tid tillbaka erbjuder vi en digital genomgång av arbetsplatsen hemma med en ergonom. På 20 minuter guidar ergonomen medarbetaren via mobilkamera och ger tips på hur ni kan förbättra arbetsplatsen.

Vi hjälper till att enkelt skapa en ergonomisk riktig arbetsplats hemma och svarar på de vanligaste frågorna:

  • Hur får jag till en bra möblering av min laptop/dataskärm på bordet?
  • Hur kan jag variera min arbetsställning?
  • Har jag rätt höjd på bord och stol?
  • Vad ska jag tänka på när det gäller belysning?

Genom digitala möten hjälper vi era medarbetare med tydliga råd för att få en så bra ergonomi som möjligt utifrån de förutsättningar som finns i hemmet. Vi ger förslag på hjälpmedel vid behov.

Mer info? Maila: lotta.karlsson@profithealth.se

Ergonomin på hemmakontoret2020-08-19T11:46:06+02:00
31 05, 2020

Hålla produktiviteten uppe vid hemma arbete

2020-05-31T07:14:54+02:00

Författaren och time management-coachen Elizabeth Grace Saunders tipsar i Fast Company om fem användbara strategier för att öka produktiviteten när du jobbar hemma:

Utnyttja den tid du vinner på att slippa resa

Passa på att använda den tid du får över till att träna eller promenera på morgonen och kvällen. Fysisk aktivitet innebär fördelar för både hälsa och psykiskt välmående. Du blir även piggare och mer alert under arbetsdagen.

Schemalägg din fokustid

Det är inte alltid lätt att få tid till att fokusera på speciella arbetsúppgifter i ett kontorslandskap. När du jobbar hemma ör det mycket lättare att finna tiden att koncentrera dig på dina uppgifter. En rekommendation är att lägga in återkommande fokustid i kalendern, till exempel 1-2 timmar på morgonen.

Planera in dina möten

För att ytterligare öka din produktivitet, och även göra det möjligt att förutse dagen, kan du be kollegor att boka en tid för att prata med dig, särskilt om mötet kräver förberedelser. Då kan du vara mer närvarande och samtidigt effektivt planera dina andra arbetsuppgifter.

Uppdatera din status

För att vara mentalt närvarande under fokustiden kan det underlätta att uppdatera online-statusen. Exempelvis kan du markera att du under vissa tider inte är tillgänglig på olika kanaler.

Stå emot störningsmoment

Om alla externa distraktioner tas bort kan våra hjärnor ibland sträva efter annan stimulans. Hitta därför sätt att öka stimulansen i din egen miljö utan att minska produktiviteten, exempelvis kan du lyssna på musik som kan hjälpa dig att komma in i ett flöde. Sådana aktiviteter gör att du undviker att börja kolla nyheter eller sociala medier.

Läs artikeln här

Hålla produktiviteten uppe vid hemma arbete2020-05-31T07:14:54+02:00
20 05, 2020

Maskros (Taraxacum officinale)

2020-05-20T07:41:08+02:00

I stället för att försöka utrota ett av våra vanligaste ogräs, som det finns många hundra arter av – ät upp det!

Alla delar av maskrosen är ätbara: Roten, bladen, blomknopparna, blommorna. Roten användes förr som kaffesurrogat. De gula blommorna kan bli till vin. Tillverkningen av maskrosvin blev olaglig i Sverige 1978, men lagen skrevs om 1994 så därefter är det åter lagligt att tillverka vin av maskrosblommor. Späda blad kan njutas i en sallad och smaken påminner om ruccola. Blad som är flikiga är mindre beska än rundade blad. Blomknopparna kan kokas och ätas som ärtor eller fräsas i olivolja med lite citronsaft. Maskrosen innehåller bl a A-vitamin, C-vitamin och klorofyll. Den vita saften från maskrosens stjälk anses kunna ta bort vårtor. Torkade späda blad och den gula blomman kan användas till te.

Maskros innehåller ett bitterämne, taraxin, som stimulerar matsmältningen. Maskrosen påverkar också njurarna och ökar bl a urinproduktionen. En sallad som innehåller maskros kallas pis-en-lit (kissa i sängen) på franska.

Blommande maskrosor innehåller också värdefull näring till alla pollinatörer i form av nektar och pollen. Maskroshonung är både vackert gul och aromatisk.

Låt maskrosen blomma över innan den klipps ner.

Maskros (Taraxacum officinale)2020-05-20T07:41:08+02:00
12 05, 2020

Ger hemmajobb hälsovinster?

2020-05-12T05:09:18+02:00

Vi lever i nya tider där medarbetare blir rekommenderade att jobba hemifrån. Vi har senaste tiden haft många samtal med företagsledare som delar med sig att de hör att flertalet medarbetare är positiva till att jobba hemma. Medarbetare tycker att de vinner tid, de upplever en minskad stress och hinner med sina husdjur på ett annat sätt, de har mer tid för att träna och röra på sig och upplever ett bättre mående helt enkelt. Men det är inte alltid lätt att få till en bra ergonomisk arbetsplats, vissa har internet med låg kapacitet, de saknar sina kollegor och det kan ta tid att få svar på snabba frågor. Medarbetare har olika behov och olika förutsättningar.

Flera ledare som vi pratat med är övertygade om att vi kommer att jobba annorlunda framöver. Vi kommer lyssna mer till medarbetarnas egna behov och vara mer flexibla. De som mår bra av att jobba hemma kommer att få göra det i större utsträckning om det ger stora hälsovinster.

Vi hittade en undersökning från 2017 där rubriken var “Skeptiska chefer bromskloss för jobb hemifrån”. I en Sifo-undersökning framtagen på uppdrag av Telenor säger en av två tillfrågade arbetstagare, 48 procent, att de vill jobba mer flexibelt och vara mindre beroende av arbetsplatsen. De skulle också vilja ha mer kontroll över sina arbetstider än de har i dag och inte behöva jobba enligt fasta tider. Läs mer här.

Här kommer två olika medarbetares upplevelse av att jobba hemma:

“Det har fungerat väldigt fint. Jag vinner mycket tid och ork på att inte behöva pendla, jag blir mindre störd och kan därmed fokusera bättre. Skulle gärna fortsätta att arbeta hemifrån 2-3 dagar i veckan och tror att det skulle leda till en bättre hälsa med mindre stress. Det kan tilläggas att jag har en bra kontorsstol, det är värt den investeringen. Tar även en paus på lunchen och går ut på promenad/springtur för att få luft och röra på mig vilket ger så mycket, det blir mer träning när restiden försvinner”

“Fungerar inte så bra alla dagar precis. Behöver kollegor för att få snabba lösningar på frågor och jag har inte allt material hemma. Jag saknar också kopiator, scanner och dubbla skärmar. Det är inte heller möjlighet skicka brev. Min arbetsplats hemma är inte bra anpassad. För att uppgifterna ska kunna lösas hemifrån krävs att arbetskamrater finns fysiskt på kontoret som kan rycka in och hjälpa till. För att det ska funka att jobba hemifrån krävs bra bredband som inte svajar. Vissa möten och utbildningar funkar bra på distans medan andra blir helt värdelösa.”

Ger hemmajobb hälsovinster?2020-05-12T05:09:18+02:00
4 05, 2020

Brännässla (Urtica dioica)

2020-05-04T05:40:09+02:00

Så här års är nässlorna som allra bäst! Ta en promenad och plocka korgen full! Se till att fylla på dina förråd av vitaminer och mineraler – både genom att äta (och njuta) direkt och att samla i ladorna (frysen) för kommande behov. Torkad nässla kan mixas till ett fint pulver som kan användas som ett alternativ till multivitamin- och mineraltabletter.

Nässla kryllar av vitaminer och mineraler. 100 gram förvällda nässlor innehåller bland annat 6,9 mg Vitamin C; 227,5 RE Vitamin A; 82,6 ug Folat; 2730 ug Betakaroten (ett förstadium till Vitamin A); 2,8 mg Järn; 280 mg Kalcium; 30 mg Magnesium; 150 mg Kalium.

Nässla, liksom alla andra gröna växter, innehåller klorofyll som ökar syre- och näringstillförseln till cellerna. Tillsammans med järn stimuleras blodbildningen. Te på nässla påverkar njurarna och är urindrivande.

Plocka nässlorna på skyddad plats där det inte finns bilar eller annat som sprider föroreningar.

Koka nässelsoppa och njut med ett pocherat ägg! Gröna nässelplättar brukar bli en höjdare!

Ät nässlan rå i form av en nässelpesto. Den som vill äta så närodlad och svensk mat som möjligt väljer svenska ingredienser i stället för de traditionella pestoingredienserna olivolja, parmesanost och pinjenötter.

Nässelpesto
5 dl nyplockade, späda nässlor (skölj noga och krama ur det mesta vattnet i ett hushållspapper).
1 dl rapsolja
1 dl riven Västerbottenost
1 dl hasselnötter
Smaksätt med lite flingsalt

Brännässla (Urtica dioica)2020-05-04T05:40:09+02:00
29 04, 2020

Sömnens betydelse för immunförsvaret

2020-04-29T04:52:14+02:00

Att det är viktigt att sova för att orka vet förstås de flesta, men det är inte alla som har koll på varför sömnen är en så viktig grundförutsättning för bra hälsa och hållbarhet. Medan du sover lagras energi för nästa dag, stressnivåerna i kroppen minskar, livsviktiga hormoner frisätts, minnet förbättras, du blir mer kreativ och lösningsorienterad och inte minst så stärks ditt immunförsvar.

Ett bra immunförsvar är alltid bra, men just nu kanske viktigare än någonsin. Medan du sover producerar ditt immunsystem bland annat cytokiner som är infektionshämmande och funkar som skyddande ämnen i kroppen. Cytokinernas funktion är att transportera kemiska signaler och kortfattat kan det förklaras som att cytokinerna fungerar som en sköld som hjälper kroppen att skydda dig mot och bekämpa olika virus och bakterier. Om du ändå blir sjuk samarbetar immunförsvaret också med sömnsystemet för att se till att du blir trött och sover mer medan du har en infektion. På så sätt kan kroppen ägna mer energi åt att städa ut infektionen och bilda antikroppar.

Förutom att stärka immunförsvaret hjälper sömnen också till att sänka stresspåslag och bekämpa inflammation i kroppen. Det återställer balansen och bromsar bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och för tidigt åldrande. Hjärnan är också så fiffigt konstruerad att den städar bort slaggprodukter medan vi sover för att inte hjärncellerna ska påverkas eller skadas av det skräp som blir över när hjärnan arbetar för högtryck under dagtid. Om vi inte sover tillräckligt utan ofta ligger vakna nattetid försämras tvättprocessen och på lång sikt riskerar vi att utveckla hjärnsjukdomar som till exempel Alzheimer.

Omvänt ger sömn oss förutsättningarna att vara vårt bästa jag, funka både på jobbet och i familjen, hålla oss friska och leva längre. Det finns inget som är dåligt med en bra nattsömn och därför borde förstås alla prioritera att sova gott och tillräckligt.

Att prioritera sömnen är alltså ett bra recept för god hälsa i både nutid och framtid, men också för minnet, relationerna och faktiskt också för att vi ska bli lyckligare och gladare. Många studier visar på en koppling mellan sömnbrist och psykisk ohälsa vilket inte är konstigt eftersom en sömnlös natt oftast påverkar humöret dagen efter. Vi kanske överreagerar, har kortare stubin och känner oss låga. Dessutom påverkas vår förmåga att reglera känslor vilket gör att det kan vara svårt att fokusera på det som är viktigt efter en dålig natt istället för att vara nyfikna och positiva.

Dagens gästskribent som även är vår samarbetspartner är Lisa Carpevi, Sömnkonsult: Hon en beteendevetande pedagog, certifierad sömncoach och skribent med egen erfarenhet från otaliga sömnlösa nätter och att lära sig leva med diagnosen insomni. Hon arbetar förebyggande med föreläsningar om vikten att sova, kartlägger och mäter sömnproblematik, håller sömnskola för företag och individer samt behandlar och rehabiliterar klienter med hjälp av kognitiv beteendeterapi och sömnrestriktion.

Sömnens betydelse för immunförsvaret2020-04-29T04:52:14+02:00
22 04, 2020

Ny forskning kring socker!

2020-04-22T08:01:02+02:00

Ju mer socker vi äter, desto färre vitaminer och mineraler får vi i oss. Nu presenteras en ny studie från Lunds Universitet.

Sedan tidigare finns ett konstaterat samband mellan ett högt intag av tillsatt socker och sjukdomar som karies, fetma, diabetes och hjärtkärlsjukdomar.

Tidigare studier har funnit starka samband mellan ett ökat intag av tillsatt socker och minskat intag av vitaminer och mineraler. Studier har saknats på vuxna som bor i de nordiska länderna. Syftet med den här studien har därför varit att undersöka förhållandet i den svenska befolkningen.

I den nya studien jämfördes intaget av tillsatt socker och av nio olika mikronutrienter; kalcium, folat, järn, magnesium, kalium, selen, vitamin C, vitamin D och zink. Forskarna observerade ett omvänt förhållande mellan intaget av tillsatt socker och det dagliga intaget av alla nio vitaminer och mineraler i båda grupperna; ju mer tillsatt socker deltagarna åt, desto mindre vitaminer och mineraler åt de.

Mer kunskap om socker behövs! Bli sockersmart!

Ny forskning kring socker!2020-04-22T08:01:02+02:00
20 04, 2020

Långvarig stress sänker vårt immunförsvar

2020-04-20T07:38:45+02:00

Att leva med hög stress under en längre tid gör att vårt immunförsvar försämras och blir mindre effektivt. Stress frisätter stresshormonerna adrenalin och kortisol, vilket dämpar immunförsvaret. Vi vet att stresshormonerna påverkar immunsystemets organ direkt – thymuskörteln, lymfkörtlar, benmärg och mjälte. Thymuskörteln krymper och producerar färre lymfocyter (en typ av vita blodkroppar som är våra inre ”soldater”) som i sin tur minskar övriga immunceller. Kortisol minskar aktiviteten, antalet och livslängden hos andra lymfocyter. Det är kamp och flykt som gäller och då finns ingen tid för att försvara sig mot virus och bakterier.

Vi erbjuder just nu i samarbete med www.papilly.com insatser som ger varaktiga beteendeförändringar. Ett stressprogram med coachning online till mycket förmånligt pris. Utöver detta även stresshantering online i grupp som leds av en psykolog Anders Tengström.

Två enkla tips att skapa balans och lugn inombords:

  • Andning ger avslappning och lugn inombords! Släpp det du håller på med och dra några långa djupa andetag genom näsan (stängd mun) så magen utvidgar sig (sk. bukandning). Ett enkelt knep för att veta att man slappnar helt av är att släppa alla spänningar i tungan och låta den vila helt avslappnad i munnen. Om tungan är avslappnad är hela din kropp avslappnad!
  • Bryt av tillvaron med härliga promenader utomhus. Gå ut i naturen! Naturen skapar lugn och ger oss människor mycket energi.

Långvarig stress sänker vårt immunförsvar2020-04-20T07:38:45+02:00
Till toppen