Författaren och time management-coachen Elizabeth Grace Saunders tipsar i Fast Company om fem användbara strategier för att öka produktiviteten när du jobbar hemma:

Utnyttja den tid du vinner på att slippa resa

Passa på att använda den tid du får över till att träna eller promenera på morgonen och kvällen. Fysisk aktivitet innebär fördelar för både hälsa och psykiskt välmående. Du blir även piggare och mer alert under arbetsdagen.

Schemalägg din fokustid

Det är inte alltid lätt att få tid till att fokusera på speciella arbetsúppgifter i ett kontorslandskap. När du jobbar hemma ör det mycket lättare att finna tiden att koncentrera dig på dina uppgifter. En rekommendation är att lägga in återkommande fokustid i kalendern, till exempel 1-2 timmar på morgonen.

Planera in dina möten

För att ytterligare öka din produktivitet, och även göra det möjligt att förutse dagen, kan du be kollegor att boka en tid för att prata med dig, särskilt om mötet kräver förberedelser. Då kan du vara mer närvarande och samtidigt effektivt planera dina andra arbetsuppgifter.

Uppdatera din status

För att vara mentalt närvarande under fokustiden kan det underlätta att uppdatera online-statusen. Exempelvis kan du markera att du under vissa tider inte är tillgänglig på olika kanaler.

Stå emot störningsmoment

Om alla externa distraktioner tas bort kan våra hjärnor ibland sträva efter annan stimulans. Hitta därför sätt att öka stimulansen i din egen miljö utan att minska produktiviteten, exempelvis kan du lyssna på musik som kan hjälpa dig att komma in i ett flöde. Sådana aktiviteter gör att du undviker att börja kolla nyheter eller sociala medier.

Läs artikeln här