D-vitamin stärker immunförsvaret och minskar inflammation i kroppen. Rekommendationen är 2000 IE/dag.
D-vitamin är fettlösligt och bildas i huden vid solexponering. Under vinterhalvåret räcker inte solens strålar till på våra breddgrader för att huden ska kunna bilda tillräckligt mycket D-vitamin. Därför behöver vi fylla på med D-vitamin via mat och/eller kosttillskott. Mat som innehåller mycket D-vitamin är fet fisk, till exempel sill, lax och sardiner.
Många arbetar hemifrån just nu och ”sparar” säkert tid som inte behöver tillbringas i bilkö eller i kollektivtrafiken på väg till och från jobbet. Ta en långpromenad och njut av vårsolen!
I våra hälsoundersökningar mäter vi sedan 2 år tillbaka D-vitamin och vi finner att mer än hälften har ett lågt D-vitaminvärde (<75nmol/l). Just D-vitamin är ett viktigt vitamin som stärker vårt immunförsvar och minskar inflammation i kroppen. Läs mer om D-vitamin från vårt tidigare inlägg här.