A-vitaminbrist minskar mängden T-lymfocyter – en typ av vita blodkroppar, som utgör en del av kroppens försvar mot främmande ämnen. Förutom att A-vitamin spelar en stor roll för vårt immunförsvar är det viktigt för ögonens funktion. Brist kan bl a leda till svårighet att se i mörker, nattblindhet.

 A-vitamin är fettlösligt och finns i två varianter: Retinol och betakaroten. Att ett vitamin är fettlösligt innebär att det kan lagras i kroppen för framtida behov.

Retinol är A-vitamin i aktiv form som kroppen kan ta upp direkt. Karoten är ett förstadium till A-vitamin som kroppen bara kan ta upp 1/6 av. Därför anges ofta matens A-vitaminhalt som retinolekvivalenter där 1 retinolekvivalent (RE) = 1 mikrogram retinol = 6 mikrogram betakaroten.

Inälvor, i synnerhet lever är rikt på A-vitamin (RE), medan vegetabilier innehåller väldigt lite. Till exempel innehåller 100 gram nötlever 18000 RE, kycklinglever 12000 RE och morot 860 RE.

För den som absolut inte kan tänka sig att äta lever gäller att varje dag äta frukter och grönsaker med högt innehåll av betakaroten. Betakaroten har orange färg så, morötter, pumpa, röd paprika, tomat, aprikoser, sharonfrukt, mango, papaya, nypon innehåller betakaroten. Även gröna grönsaker innehåller betakaroten. Klorofyllet (som är grönt) kamouflerar den orange färgen. För att upptaget av karoten ska fungera optimalt krävs en kombination med fett. Ringla en god olivolja över de rivna morötterna, ta en klick grädde i den hemlagade nyponsoppan. I hemlagad nyponsoppa väljer du hur mycket (eller litet) socker som ska tillsättas.

A-vitamin ingår ofta i multivitamintabletter och nu börjar det även komma kosttillskott i form av inälvor i tablettform som tillverkas av gräsbetande nötkreatur.

Dagsbehovet för vuxna män är 900 RE och för vuxna kvinnor 700 RE.

Tyvärr har många av oss kanske ”glömt” bort att inälvor är väldigt näringsrika och kanske finns skoltidens leverbiffar kvar som avskräckande smakminnen av något som vi inte uppskattade att äta då? Men, smaken kan förändras. Vad sägs om att testa kalvlever Anglais till middag, en kycklinglevergryta eller kycklinglevermousse? Hör av dig om du behöver recept!