Vi fortsätter våra råd om vad man kan göra eller äta för att stärka sitt immunförsvar – turen har nu kommit till mineralet zink, Zn. Tidigare har vi lyft vårt behov av att stötta tarmfloran, att se till att vi fyller på våra förråd av D-vitamin och att vi behöver äta A-vitaminrika inälvor.

Zink är en nödvändig nyckelsubstans i ca 200 av kroppens enzymer. Zink är bland annat sårläkande och har en förebyggande funktion i samband med förkylning. Zink skyddar mot bakteriella- och virusinfektioner.

Dagsbehovet av zink för en vuxen är ca 15 mg. Kroppen har svårt att ta upp zink ur maten, men upptaget ökar om man äter protein samtidigt.

Zinkrika matvaror är ostron (50 mg/100 gram) och vetegroddar (18 mg/100 gram). Nötter och frön innehåller också en del zink. Per 100 gram matvara innehåller hela sesamfrön 7,8 mg, pekannötter 5,4 mg, sötmandel och valnötter 3,0 mg.