31 05, 2020

Hålla produktiviteten uppe vid hemma arbete

2020-05-31T07:14:54+00:00

Författaren och time management-coachen Elizabeth Grace Saunders tipsar i Fast Company om fem användbara strategier för att öka produktiviteten när du jobbar hemma:

Utnyttja den tid du vinner på att slippa resa

Passa på att använda den tid du får över till att träna eller promenera på morgonen och kvällen. Fysisk aktivitet innebär fördelar för både hälsa och psykiskt välmående. Du blir även piggare och mer alert under arbetsdagen.

Schemalägg din fokustid

Det är inte alltid lätt att få tid till att fokusera på speciella arbetsúppgifter i ett kontorslandskap. När du jobbar hemma ör det mycket lättare att finna tiden att koncentrera dig på dina uppgifter. En rekommendation är att lägga in återkommande fokustid i kalendern, till exempel 1-2 timmar på morgonen.

Planera in dina möten

För att ytterligare öka din produktivitet, och även göra det möjligt att förutse dagen, kan du be kollegor att boka en tid för att prata med dig, särskilt om mötet kräver förberedelser. Då kan du vara mer närvarande och samtidigt effektivt planera dina andra arbetsuppgifter.

Uppdatera din status

För att vara mentalt närvarande under fokustiden kan det underlätta att uppdatera online-statusen. Exempelvis kan du markera att du under vissa tider inte är tillgänglig på olika kanaler.

Stå emot störningsmoment

Om alla externa distraktioner tas bort kan våra hjärnor ibland sträva efter annan stimulans. Hitta därför sätt att öka stimulansen i din egen miljö utan att minska produktiviteten, exempelvis kan du lyssna på musik som kan hjälpa dig att komma in i ett flöde. Sådana aktiviteter gör att du undviker att börja kolla nyheter eller sociala medier.

Läs artikeln här

Hålla produktiviteten uppe vid hemma arbete2020-05-31T07:14:54+00:00
29 04, 2020

Sömnens betydelse för immunförsvaret

2020-04-29T04:52:14+00:00

Att det är viktigt att sova för att orka vet förstås de flesta, men det är inte alla som har koll på varför sömnen är en så viktig grundförutsättning för bra hälsa och hållbarhet. Medan du sover lagras energi för nästa dag, stressnivåerna i kroppen minskar, livsviktiga hormoner frisätts, minnet förbättras, du blir mer kreativ och lösningsorienterad och inte minst så stärks ditt immunförsvar.

Ett bra immunförsvar är alltid bra, men just nu kanske viktigare än någonsin. Medan du sover producerar ditt immunsystem bland annat cytokiner som är infektionshämmande och funkar som skyddande ämnen i kroppen. Cytokinernas funktion är att transportera kemiska signaler och kortfattat kan det förklaras som att cytokinerna fungerar som en sköld som hjälper kroppen att skydda dig mot och bekämpa olika virus och bakterier. Om du ändå blir sjuk samarbetar immunförsvaret också med sömnsystemet för att se till att du blir trött och sover mer medan du har en infektion. På så sätt kan kroppen ägna mer energi åt att städa ut infektionen och bilda antikroppar.

Förutom att stärka immunförsvaret hjälper sömnen också till att sänka stresspåslag och bekämpa inflammation i kroppen. Det återställer balansen och bromsar bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och för tidigt åldrande. Hjärnan är också så fiffigt konstruerad att den städar bort slaggprodukter medan vi sover för att inte hjärncellerna ska påverkas eller skadas av det skräp som blir över när hjärnan arbetar för högtryck under dagtid. Om vi inte sover tillräckligt utan ofta ligger vakna nattetid försämras tvättprocessen och på lång sikt riskerar vi att utveckla hjärnsjukdomar som till exempel Alzheimer.

Omvänt ger sömn oss förutsättningarna att vara vårt bästa jag, funka både på jobbet och i familjen, hålla oss friska och leva längre. Det finns inget som är dåligt med en bra nattsömn och därför borde förstås alla prioritera att sova gott och tillräckligt.

Att prioritera sömnen är alltså ett bra recept för god hälsa i både nutid och framtid, men också för minnet, relationerna och faktiskt också för att vi ska bli lyckligare och gladare. Många studier visar på en koppling mellan sömnbrist och psykisk ohälsa vilket inte är konstigt eftersom en sömnlös natt oftast påverkar humöret dagen efter. Vi kanske överreagerar, har kortare stubin och känner oss låga. Dessutom påverkas vår förmåga att reglera känslor vilket gör att det kan vara svårt att fokusera på det som är viktigt efter en dålig natt istället för att vara nyfikna och positiva.

Dagens gästskribent som även är vår samarbetspartner är Lisa Carpevi, Sömnkonsult: Hon en beteendevetande pedagog, certifierad sömncoach och skribent med egen erfarenhet från otaliga sömnlösa nätter och att lära sig leva med diagnosen insomni. Hon arbetar förebyggande med föreläsningar om vikten att sova, kartlägger och mäter sömnproblematik, håller sömnskola för företag och individer samt behandlar och rehabiliterar klienter med hjälp av kognitiv beteendeterapi och sömnrestriktion.

Sömnens betydelse för immunförsvaret2020-04-29T04:52:14+00:00
22 04, 2020

Ny forskning kring socker!

2020-04-22T08:01:02+00:00

Ju mer socker vi äter, desto färre vitaminer och mineraler får vi i oss. Nu presenteras en ny studie från Lunds Universitet.

Sedan tidigare finns ett konstaterat samband mellan ett högt intag av tillsatt socker och sjukdomar som karies, fetma, diabetes och hjärtkärlsjukdomar.

Tidigare studier har funnit starka samband mellan ett ökat intag av tillsatt socker och minskat intag av vitaminer och mineraler. Studier har saknats på vuxna som bor i de nordiska länderna. Syftet med den här studien har därför varit att undersöka förhållandet i den svenska befolkningen.

I den nya studien jämfördes intaget av tillsatt socker och av nio olika mikronutrienter; kalcium, folat, järn, magnesium, kalium, selen, vitamin C, vitamin D och zink. Forskarna observerade ett omvänt förhållande mellan intaget av tillsatt socker och det dagliga intaget av alla nio vitaminer och mineraler i båda grupperna; ju mer tillsatt socker deltagarna åt, desto mindre vitaminer och mineraler åt de.

Mer kunskap om socker behövs! Bli sockersmart!

Ny forskning kring socker!2020-04-22T08:01:02+00:00
20 04, 2020

Långvarig stress sänker vårt immunförsvar

2020-04-20T07:38:45+00:00

Att leva med hög stress under en längre tid gör att vårt immunförsvar försämras och blir mindre effektivt. Stress frisätter stresshormonerna adrenalin och kortisol, vilket dämpar immunförsvaret. Vi vet att stresshormonerna påverkar immunsystemets organ direkt – thymuskörteln, lymfkörtlar, benmärg och mjälte. Thymuskörteln krymper och producerar färre lymfocyter (en typ av vita blodkroppar som är våra inre ”soldater”) som i sin tur minskar övriga immunceller. Kortisol minskar aktiviteten, antalet och livslängden hos andra lymfocyter. Det är kamp och flykt som gäller och då finns ingen tid för att försvara sig mot virus och bakterier.

Vi erbjuder just nu i samarbete med www.papilly.com insatser som ger varaktiga beteendeförändringar. Ett stressprogram med coachning online till mycket förmånligt pris. Utöver detta även stresshantering online i grupp som leds av en psykolog Anders Tengström.

Två enkla tips att skapa balans och lugn inombords:

  • Andning ger avslappning och lugn inombords! Släpp det du håller på med och dra några långa djupa andetag genom näsan (stängd mun) så magen utvidgar sig (sk. bukandning). Ett enkelt knep för att veta att man slappnar helt av är att släppa alla spänningar i tungan och låta den vila helt avslappnad i munnen. Om tungan är avslappnad är hela din kropp avslappnad!
  • Bryt av tillvaron med härliga promenader utomhus. Gå ut i naturen! Naturen skapar lugn och ger oss människor mycket energi.

Långvarig stress sänker vårt immunförsvar2020-04-20T07:38:45+00:00
17 03, 2020

Tarmfloran påverkar immunförsvaret!

2020-03-22T09:01:29+00:00

Det pågår en ständig kamp mellan våra sk ”goda” och ”onda” bakterier i tarmen. Forskningen är ny på området, men har hittills visat att uppåt 80 % av vårt immunförsvar har sin grund i de goda tarmbakterierna. Det är viktigt att ha många olika sorters tarmbakterier och starka stammar av dem.

Det är möjligt att påverka sin tarmflora till det bättre eller sämre … Genom att äta olika fibrer och mat som är mjölksyrad stöttas de goda tarmbakterierna. Goda fibrer finns i frukt & bär, grönsaker och fullkorn. Levande mjölksyrebakterier finns t ex i naturell yoghurt och mjölksyrade grönsaker som inte är pastöriserade.

Ett enkelt knep för att säkerställa att de goda tarmbakterierna får den näring de behöver är att äta minst 500 gram frukt & bär och grönsaker varje dag. En bra mix blir att äta ungefär 250 gram frukt & bär och lika mycket grönsaker. Ytterligare ett enkelt knep att stötta sina goda medhjälpare i tarmen är att lägga till några matskedar mjölksyrade grönsaker på tallriken vid varje måltid. Välj surkål, mjölksyrade grönsaker, kimchi från kyldisken. Då innehåller maten probiotika som är levande mjölksyrebakterier.

De sk ”onda” tarmbakterierna får sin näring från socker, snabbmat och livsmedel som är fiberfattiga och näringsfattiga.

Boosta dig själv och ditt försvar genom att fylla på med bra näring!

Tarmfloran påverkar immunförsvaret!2020-03-22T09:01:29+00:00
16 03, 2020

Tips för dig som jobbar hemma men inte har någon bra arbetsplats.

2020-03-16T05:51:54+00:00

1. Sitter du vid ditt köksbord och känner att du sitter för lågt? Rulla ihop en lite fastare kudde och lägg den på den bakre delen av stolen för att hamna något högre samt du får en öppnare höft som gynnar ryggpositionen.

2. Sitt nära och skjut in tangentbordet/laptopen så du får ett bra underarmstöd på bordet.

3. Vill du sitta i en soffa och jobba är det viktigt att du lägger något i knät under din laptop. En rejäl kudde eller en bricka. 3. Tänk på att ta pauser: Häng en tvätt, fixa ihop en lunch, ta en lunchpromenad.

Lycka till!

Tips för dig som jobbar hemma men inte har någon bra arbetsplats.2020-03-16T05:51:54+00:00
20 02, 2020

Hur säkrar vi upp återgång efter sjukskrivning?

2020-02-27T07:05:59+00:00

Senast delade vi med oss av några tips till er arbetsgivare vid utmattning. Idag delar vi med oss av tips till chef och medarbetare vid återgång efter en längre tids sjukskrivning.

För chef är det värdefullt att i god tid checka av medarbetarens arbetsmiljö. Vanligt är att vi gör en ergonomisk översyn där vi vid behov kompletterat med nya hjälpmedel, stol etcetera. Att säkra upp den ergonomiska arbetsplatsen är viktigt framförallt då stressen skapat fysiska problem. Likaså är det viktigt att checka av hur medarbetaren klarar av det öppna landskapet? Behövs ljudabsorberande hörlurar? Att chefen skapar en positiv återgång som är välkomnande. Ha täta återkopplingar och coacha medarbetaren i sitt arbete.

För medarbetaren kan det vara bra att börja försiktigt. Att komma in i rutiner som att åka till jobbet, träffa gamla och nya kollegor. Att lägga in pauser i arbetsschemat och fylla på med aktiviteter efter det. Att träna på att göra en sak i taget . Inte lägga in för många aktiviteter på fritiden då man oftast blir väldigt trött vid återgång i jobb. Släppa prestationstänkandet och inre krav på att vara duktig. Träna på att sätta gränser. Säg ifrån vänligt om du känner att du inte orkar eller hinner med saker. Skilj på arbete och fritid. Att inte ta jobbsamtal och kolla inte arbetsmejl då man är ledig.

Hur säkrar vi upp återgång efter sjukskrivning?2020-02-27T07:05:59+00:00
28 01, 2020

Tips för arbetsgivare vars medarbetare drabbats av utmattning

2020-02-27T07:08:58+00:00

1. Det är ointressant att hitta syndabockar men viktigt att förstå bidragande orsaker. Arbetsrelaterade orsaker behöver åtgärdas.

2. Riskanalys behöver göras för de kollegor som påverkas av personens frånvaro för att undvika ytterligare sjukskrivningar.

3. Håll kontakt under sjukskrivningstiden. Kontakt mellan arbetstagare och arbetsgivare minskar steget att komma tillbaka.

4. Planera in sociala besök på arbetsplatsen. Är det för utmanande för den sjukskrivne kan möten mellan chef och medarbetare ske utanför arbetet.

5. Anpassade arbetsuppgifter när det är dags för tillbakagång. Undvik uppgifter med deadlines, snabba puckar och samordningsfunktion.

6. Uppmuntra nya beteenden t.ex. att säga nej och be om hjälp. Premiera återhämtning och ”good enough”.

7. Ordna om möjligt eget rum. Det tar energi att sortera bort bruset i kontorslandskap.

8. Boka kontinuerliga uppföljningsmöten under lång tid. Det tar tid att läka.

Hur arbetsgivare bemöter och talar om medarbetare som blivit sjuka sänder signaler till hela organisationen.

Ovan har vår samarbetspartner Mona Drar, http://www.potentialmind.se sammanställt. Mona har som leg Psykolog och Grön terapeut lång erfarenhet av att arbeta med medarbetare i utmattning. Hon har en stor läskrets på sociala medier där hon bl a skriver om utmattning.

Tips för arbetsgivare vars medarbetare drabbats av utmattning2020-02-27T07:08:58+00:00
15 01, 2020

Utveckla din träning på nytt sätt

2020-01-15T12:53:29+00:00

Det finns många sätt att utveckla sin träning. Att köpa PT tid är för många ett sätt att få till träningen och utveckla den successivt mot de mål man satt.

För andra är olika applikationer i mobilen med olika träningsband det som fungerar. Igår fick vi testa en för oss ny produkt ”Racefox” som funnits på marknaden i några år. Den finns både för löpning och längdskidåkning. Vill ni testa produkten på ert företag så kan vi ordna en Tryout för en grupp löpare! Boka på: info@profithealth.se

Läs mer https://racefox.com/sv/tryout och https://runnersworld.se/spring-battre-med-racefox-run/

Utveckla din träning på nytt sätt2020-01-15T12:53:29+00:00
9 12, 2019

Det behöver inte vara så svårt

2019-12-09T08:11:23+00:00

I våra hälsosamtal avrundar vi alltid med en summering och en hälsoplan framåt. Här diskuteras oftast hur kroppen kan få mer näring, mer rörelse, mer sömn och mer återhämtning. Vi upplever att många tror att en förändring behöver vara så omfattande att det kräver en stor insats för att lyckas så det känns som ett stort hinder och man väljer att avstå.

Dessa 3 sätt är inte direkt nya, inte heller svåra att tillämpa och de flesta har verkligen möjlighet att göra det:

-Gå en rask promenad varje dag och välj trappan i stället för hissen

-Ta dig möjligheten att i en avslappnad position dra 20 djupa andetag

-Gå och lägg dig en timme tidigare eller ta en powernap på 20 minuter

LYCKA TILL!

Det behöver inte vara så svårt2019-12-09T08:11:23+00:00