Science: Fett och kolhydrater

I en ny rapport från Science har forskare enats om att det inte finns någon exakt fördelning mellan fett och kolhydrater som passar alla.

Det forskarna är överens om är att en minskning av tillsatt socker, mättat fett och snabba kolhydrater är grundläggande för alla som vill må bra och minska risken för kroniska sjukdomar. Forskarna tipsar om att satsa på näringsrika livsmedel som fullkornsprodukter, grönsaker, frukter och baljväxter och att ersätta mättat fett med fleromättat och omättat fett från växtriket.

Även WHO rekommenderar en minskning av tillsatt socker. En säker (?) mängd, som vi anses tåla med hälsan i behåll är att socker kan motsvara 5 % av vårt totala energiintag. Vad innebär det? Vad ryms inom ”ransonen”?

Beställ ”Hur mycket socker är 5 E%?” här.
Läs mer i Bli sockersmart!

2018-12-17T13:37:32+00:00