6 04, 2018

Förebygga eller medicinera mot ohälsosam stress

2018-04-06T09:51:12+00:00

Tidningen Vision, fackförbundet Visions medlemstidning skrev i nummer 1/2018 om den ständigt ökande ohälsan p.g.a stress och obalans i arbetslivet. Problemet kan angripas från två håll, genom att förbättra arbetsförhållanden och genom att öka vårt skydd mot skadlig stress. Vad gör ni på er arbetsplats för att undvika att behöva hamna reaktiva insatser i form av medicinering mot symptom som skapats av stress och obalans? Proaktiva  insatser kan göras på lednings- & organisationsnivå liksom på grupp- & individnivå.  Välkommen att kontakta oss för mer information.

 

 

Förebygga eller medicinera mot ohälsosam stress2018-04-06T09:51:12+00:00
17 03, 2018

Snart är det påsk!

2018-03-19T13:15:06+00:00

Snart är det påsk och vi kan se fram emot en härlig helg fylld av ledighet, firande och förhoppningsvis massor av vårsol. Ofta när vi firar äter vi socker och godis! Till jul äter vi choklad och påsken är smågodisets högtid. Påsken är den helg då vi svenskar äter mest godis under hela året. I genomsnitt klämmer vi i oss 1,6 kg. Det motsvarar ungefär 400 sockerbitar. Visst har vi lärt oss att socker och godis inte är speciellt nyttigt, men vi bryr oss inte. Vi vill unna oss.

I butikerna rullas kubikmetrar med billigt smågodis in, som placeras strategiskt för att vi inte ska missa att köpa. Försäljningen av lösgodis under påsken står för hela 10 procent av årets godiskonsumtion enligt Svensk Handel.

Vi fyller påskäggen med sega råttor, marsipanägg, skumgodis i form av påskharar och kycklingar och billig choklad. Förutom socker, innehåller lösgodis olika andra sockerarter, som glukossirap och glukosfruktossirap, syra, arom- och färgämnen. I segt godis finns det också lite protein, i form av gelatin, som framställts av slaktavfall (ben, hud, svinsvål) som kokats och renats och som utgör en råvara till godiset. Färgämnen som finns i godis – azo-färgämnen – kan ge oroliga och hyperaktiva barn och även vuxna kan påverkas. Ett annat färgämne, karmin/karminsyra (E120) är ett extrakt som kommer från torkade honor av kochenillsköldlusen.

Att ge någon ett påskägg till påsk är en trevlig tradition, men behöver ägget innehålla godis? Varför inte lägga ner en present, en biobiljett, en bok (Bli sockersmart!) eller något annat kul i stället. Det behöver ju inte alltid vara något som man kan äta upp. Jag skulle bli väldigt glad för en spännande fröpåse, en härlig tvål eller något litet och dyrt i ädelmetall …

Vad tänker du lägga i dina påskägg i år? Hör gärna av dig med dina bästa tips!

Glad Påsk! Önskar vi på Pro+Fit Health AB / Maj Östberg Rundquist

Snart är det påsk!2018-03-19T13:15:06+00:00
7 03, 2018

Några tips om du vill bli mer närvarande i vardagen

2018-03-07T15:58:51+00:00

Vår samarbetspartner KBT Psykolog och Organisationskonsult Mona Drar delar med sig av viktiga tips:

1. Använd inte mobilen som väckarklocka. När vi startar dagen med mobilen i vår hand leder det ofta till att vi blir reaktiva. Vi börjar reagera och agera på flödet på FB, notiserna, mejlen och messen vi fått under natten. Sedan är det tyvärr lätt hänt att vi fortsätter i de reaktiva hjulspåren resten av dagen.

2. Morgonrutin – hur vi startar dagen påverkar ofta hur resten av vår dag ser ut. Försök ha någon aktivitet i din morgonrutin där du medvetet försöker vara närvarande med din uppmärksamhet och dina sinnen tex duschen, tandborstningen eller när du dricker kaffekoppen.

3. Låt bli att multitaska. Att göra många saker samtidigt är omöjligt, så vad vi gör när vi multitaskar är att vi växlar fokus vilket gör oss ineffektiva och stressade. Att växla mellan olika fokus leder till att vi känner oss splittrade och icke närvarande i det vi gör.

Läs mer här

 

Några tips om du vill bli mer närvarande i vardagen2018-03-07T15:58:51+00:00
27 02, 2018

Nyttan med havre

2018-02-27T13:39:52+00:00

Havre har vi odlat på våra breddgrader sedan urminnes tider.

Havre innehåller betaglukaner, en typ av kostfiber som förknippas med god hjärthälsa och blodsockerbalans. Havre innehåller också resistent stärkelse som uppmärksammats för sin förmåga att brytas ner i tjocktarmen och ge näring till en god tarmflora. Havre innehåller också tryptofan – ett förstadium till lyckohormonet serotonin.

Ät havre i form av havregrynsgröt till frukost, testa klippta havrekärnor, som ger en matigare konsistens, gör en rå havregrynsgröt – overnight oats – genom att lägga havre i blöt i vatten eller mjölk över natten. Använd helt kokt havre i stället för ris. Gör en smoothie mera fyllig genom att blanda i blötlagda, sköljda havregryn i mixern.

Havre innehåller mera protein och halten av essentiella aminosyror är högre än i råg, vete och korn.

Läs mer här

Nyttan med havre2018-02-27T13:39:52+00:00
18 02, 2018

Vardagsmotion ger oanade hälsovinster

2018-02-18T07:08:08+00:00

Vinsterna med fysisk aktivitet på låg intensitet, som att stå, gå eller utföra hushållssysslor, kan vara större än man tidigare trott. Genom att ersätta en halvtimmes stillasittande om dagen med vardagsaktivitet minskar risken att dö i hjärt–kärlsjukdom med 24 procent, enligt en studie från Karolinska Institutet.

Läs mer här  

Vardagsmotion ger oanade hälsovinster2018-02-18T07:08:08+00:00
26 01, 2018

Tarmbakterierna gillar fibrer!

2018-01-26T10:35:25+00:00

Det framgår av två artiklar i Dagens Nyheter och Metro i tisdags. Fredrik Bäckhed, professor i molekylär medicin, forskar på sambandet mellan mängden fibrer i vår mat och tarmflorans mångfald – ju fler arter bland tarmbakterierna, desto bättre för vår hälsa.

Tarmfloran har en större betydelse för hur vi mår och hur vi riskerar att drabbas av kroniska sjukdomar, än vi trott tidigare. Våra nutida matvanor där nästan allt ”förädlats” från fiberrikt till lättsmält och i den processen utarmats på mineraler och vitaminer gör att tarmbakterierna blir utrotningshotade. Men, det är inte kört! Mata dina tarmbakterier varje gång du äter. Kostfibrer från frukt, grönsaker, baljväxter, korn och havre är godis för både dig och dina tarmbakterier.

Det här området känns väldigt spännande och jag lovar – fortsättning följer …

/Maj Östberg Rundquist

 

 

 

Tarmbakterierna gillar fibrer!2018-01-26T10:35:25+00:00
18 12, 2017

Framtidens protein

2017-12-18T20:41:58+00:00

Som måltidsekolog är jag intresserad av alternativa proteinkällor. Det är inte att hållbart i längden att vi äter den mängd animaliskt protein som vi äter idag. I stora delar av världen ingår larver och insekter i den dagliga maten. I Sverige är det förbjudet. Nu har Fazer i Finland börjat baka bröd förstärkt med syrsor. /Maj Östberg Rundquist

Framtidens protein2017-12-18T20:41:58+00:00
18 12, 2017

Vad behöver en chef för att orka på jobbet?

2018-02-11T09:26:54+00:00

Goda förutsättningar, självklart. Men också en stor dos snällhet mot sig själv.

Chefer utsätts för stora påfrestningar på jobbet. Ofta har man ett stort ansvar med ständiga utryckningar. Att man känner sig klämd mellan verksamhetens krav och budgetens ramar är också något som stressar många.

Christin Mellner, arbetslivsforskare på psykologiska institutionen vid Stockholms universitet, har under tre år studerat vad som krävs för ett hållbart ledarskap, det vill säga vad som behövs för att chefen ska orka vara chef, och vilka de främsta riskfaktorerna är. 22 djupintervjuer med chefer har kompletterats med enkäter med ytterligare 1600 personer i ledande befattningar.

Läs mer här.

Vår KBT Psykolog Mona Drar håller regelbundet utbildningar i Självmedkänsla både för ledare och medarbetare.

Vad behöver en chef för att orka på jobbet?2018-02-11T09:26:54+00:00
23 11, 2017

Stillasittande ökar

2017-12-18T13:57:37+00:00

Allt fler människor lever ett i stor del stillasittande liv. Forskning visar att vi sitter mer än vad vi tror och många sitter 9 timmar per dag. Det har visat sig innebära stor fara för vår hälsa. Även om vi motionerar regelbundet är stillasittandet i sig en hälsorisk. För att behålla hälsan behöver vi leva ett liv som är mer likt det vi är skapta för – och det livet krävde rörelse. Vi behöver resa oss, sätta oss, stå och gå var 20e-30e minut. Dessutom behöver den mänskliga organismen träna eller arbeta sig varm, trött och svettig under ett längre tidsintervall några gånger per vecka.
Information, praktiska tips och inspiration får ni genom att lyssna på vår ergonomikonsult Lotta Karlsson-Javén i hennes föreläsning ”Sitta är det nya röka”.

Stillasittande ökar2017-12-18T13:57:37+00:00